Het was nog spannend of het wel door kon gaan. Er was flinke wind voorspeld voor het hele weekend. Er was gelukkig een gaatje, en met een vroege start op zaterdag zou het moeten kunnen.

En zondag om 06:30 was het dan zover, de start van nog een oversteek! Na Mark, Jaap en Johan de derde oversteek van ZOZ van dit jaar. In wetsuit , want elke watertemperatuur onder de 24 graden Celsius is gewoon veel te koud natuurlijk.

Er was een zeilboot gehuurd, met aan boord vrienden en familie die hielpen om het avontuur mogelijk te maken. De voeding werd dit keer niet aangereikt via een stok, maar via een katrolletje die aan de giek was bevestigd. Hengelen als op de kermis om het eten aan te reiken. Het blijft een dingetje met al die golven. Het lukte om de pauzes kort te houden, gemiddeld zo rond de 1 minuut.

De streeftijd was 9 uur. De eerste helft ging snel, in 4 uur was de helft al bereikt. In de tweede helft ging het tempo iets achteruit en begon het moeilijker te worden. De pijntjes begonnen te komen en het watertrappelen tijdens de eetmomenten voelde steeds zwaarder.

Halverwege stak nog even de wind op, maar gelukkig keerde hij snel weer terug naar een 4 bft. Ondanks de golven kon de boot een goede strakke koers houden.

8 en een half uur, 7 bananen, 2 eierkoeken en 1 mergpijpje later werd de overkant bereikt!

Jonathan Prins zwemt IJsselmeer over 18 augustus 2019