Vorige week hebben we de overtocht uitgesteld vanwege de windverwachting 3 wordt 4 en later 5 Beaufort noordwest. Mark is wel gestart en heeft het gehaald, een heroische tocht. Wij waren bij het zien van de videobeelden wat blij dat we op minder golven gingen wachten.
Het weerzien met schipster Miloe Blankers in de Pekelharinghaven Medemblik was warm als vorige keren. We voelden ons direct in goede handen. In 2014 zwommen Eddy, Johan en Jaap (bijna) voor het eerst het meer over met Miloe. Vorig jaar smoorde de zwemtocht met 4: Jaap, Jojanneke, Jef en Mark in de golven van misselijkheid.
Zuidwestenwind 3 ruimend naar zuid 4; zwemmen van Medemblik naar Stavoren daar waren we het over eens. In de oude haven voor de visafslag zijn we er ingesprongen. Jaap in wetsuit op weg naar het record oudste zwemmer die de oversteek zwom, (67). Johan in voorbereiding van een kanaaloversteek in neopreenzwembroek.
Marianne, Jonathan en Trudy stonden elk half uur klaar met sapjes, bananen en bouillon. Grijpen naar de aanreikstok, gloepgloep de bouillon naar binnen en door. De eerste keer duurde dat 1 minuut, later was er een voedingsstop van 7 minuten!
De laatste 5, 6 stops hebben ze bidons naar ons toegegooid, je spuit wat in je keelgat, proeven doe je door al dat spoelende water allang niet meer.
In de luwte aan de linker.. eh bakboordzijde van de boot was het goed zwemmen, ik had echt het idee dat we lekker tempo maakten. Strava vertelde na afloop iets anders, begonnen met 3km plus, eindigden we met 2,4 km p.u.
Helaas geen verwarmend zonnetje, het water was warmer dan de luchttemperatuur. Miloe zat Siberisch ingepakt op haar plek, onze begeleiders schuilden in dubbele regenpakken, onder het roefje zodat ze ons nog net konden zien.
Het is af en toe droog geweest, ach en de zwemmers waren toch al nat.
Nou, ik kan je vertellen dat de regen van 2 uur plensbui veel kouder is dan het water van het IJsselmeer, even niet aan gedacht toen ik besloot zonder wetsuit te gaan.
De voorlaatste stop, kijk daar ligt Stavoren; nog maar 1 rondje plas, Jaap en ik zagen niks anders dan golven, water en de zijkant van de boot.
Jaap zijn gezicht was een beetje blauw, zo zal ik er ook wel uitgezien hebben.
Op de boot begonnen ze te joelen, Stavoren!! Verdomd toen ik stopte en in de rondte keek zag ik dat we tussen de havenhoofden zwommen.
Marianne had in samenspraak met Miloe besloten dat het zo wel genoeg was 21,7 km.
Op de terugweg bonkte de boot naar harte lust. Had ik in het water nog bedacht wat ik op de boot zou gaan eten, nou zelfs dat ietsepietsie banaan kwam weer naar boven.
Voor Medemblik was het water veel kalmer en 2 zwemmers met boei te water; supporters Jojanneke en Eddy kwamen met ferme slagen langs de boot. Even verder op stonden Albert en Irene lawaai te maken. Jaap en Johan op de voorplecht, even een Di Capriootje, buik in en stoer kijken..
Wat was het weer heerlijk gezellig eten in de bruine kroeg van Jacques Brakenboer. Miloe, begeleiders en supporters nogmaals bedankt. Onvergetelijk!!
Johan

Das alte Duo im IJsselmeer 10. Juli 2019